Jäsentiedote 4/2015

DIAKONIAN TUTKIMUKSEN SEURAN JÄSENTIEDOTE 4/2015, syyskuu

SISÄLTÖ:
1 Diakonian tutkimuksen päivä ”Selviytymisen diakoniaa” 20.11.2015 Helsingissä
2 Haussa Sivellin-palkinnon saaja
3 DTS:n jäsenrekisteriä päivitetään
4 Joensuun diakoniasymposium ”Mitä diakonit tekivät”
5 Muita tulevia tapahtumia
>5.1 Sosiaalipolitiikan päivät 2015
>5.2 THL:n syksyn tapahtumia
>5.3 Diak: Ihmiset valtioiden, yhteisöjen ja palvelujärjestelmien rajoilla – tarinoita maailmalta – seminaari
>5.4 ReDin konferenssi Helsingissä, syyskuu 2016
6 Diakonian tutkimus -aikakauskirja 1/2015

_____________________________________________________________________________________
1 Diakonian tutkimuksen päivä ”Selviytymisen diakoniaa” 20.11.2015 Helsingissä

DTS järjestää vuotuisen Diakonian tutkimuksen päivän tänä vuonna perjantaina 20.11.2015 teemalla “Selviytymisen diakoniaa”.
Kokoonnumme kuulemaan ja keskustelemaan siitä, millaisia ratkaisuja ja näkökulmia diakonian tutkimuksella on yksinäisyyteen ja selviytymiseen. Aamupäivällä dosentti Sakari Kainulainen johdattelee kansallisen yksinäisyystutkimuksen äärelle, THL:n erikoistutkija Anna-Maria Isola käsittelee päivän teemaa omassa esitelmässään, ja puheenvuoroissaan Tiina Ikonen, Elina Juntunen ja Kai Henttonen pohtivat selviytymisen diakoniaa esimerkiksi käytännön diakoniatyön, kansainvälisyyden ja yhteisöllisyyden näkökulmista. Iltapäivän työryhmissä esitellään lisää ajankohtaista tutkimusta ja julkistetaan vuotuisen Sivellin-palkinnon saaja.

Ohjelma täydentyy, tuoreinta tietoa löytyy osoitteesta http://dts.fi/diakonian-tutkimuksen-paiva/

Maksuton ja kaikille avoin tilaisuus järjestetään Tieteiden talolla Helsingissä (Kirkkokatu 6) klo 9.30–16.

Diakonian tutkimuksen päivä on mahdollisuus niin diakonian ja muiden alojen ammattilaisille, opiskelijoille kuin tutkijoillekin perehtyä siihen, mitä annettavaa ja sanottavaa tutkimuksella on juuri nyt ajankohtaisiin ilmiöihin. Tule avoimin mielin mukaan ammentamaan yhteisestä pääomasta – tiedosta!

 

2. Haussa Sivellin-palkinnon saaja

Diakonian tutkimuksen päivä on perinteisesti huipentunut diakonia-aiheisen opinnäytteen palkitsemiseen Sivellin-palkinnolla. Palkinto voidaan myöntää yliopistojen ja muiden korkeakoulujen pro gradu -tutkielmille tai opinnäytteille pois lukien lisensiaattityöt ja väitöskirjat. Nyt etsimme vuoden 2015 palkinnonsaajaa. Haluaisitko asettaa ehdolle oman opinnäytteesi? Olisiko sinulla vihjata jonkun toisen tekemästä työstä? Ilmiannathan ehdokkaan Elina Juntuselle (elina.juntunen@helsinki.fi) lokakuun 2015 loppuun mennessä.

 

3. DTS:n jäsenrekisteriä päivitetään

Hyvä DTS:n jäsenyydestä itse maksanut jäsenemme, olethan muistanut huolehtia vuoden 2015 jäsenmaksustasi? Haluathan säilyttää jäsenyytesi ja tukea diakonian tutkimuksen esillä pitämistä jatkossakin? Jäsenyyden myötä saat muun muassa kaksi kertaa vuodessa ilmestyvän Diakonian tutkimus -aikakauskirjan. Ajantasaistamme jäsenrekisteriämme ja pyydämme mahdollisia puuttuvia maksusuorituksia 31.10.2015 mennessä.

Vuoden 2015 jäsenmaksu on 25 euroa. Pyydämme maksamaan jäsenmaksun seuran tilille Nooa Säästöpankki FI40 4405 3220 0020 56.
Muistathan myös ilmoittaa mahdollisista yhteystietomuutoksistasi jäsenrekisteriämme hoitavalle Raija Pyykölle (tiedotus@dts.fi)

 

4. Joensuun diakoniasymposium ”Mitä diakonit tekivät” 22.–23.9.2015

Koska vielä ehdimme, mainostamme jälleen Joensuussa järjestettävää diakoniasymposiumia ”Mitä diakonit tekivät”.

Seminaarissa perehdytään varhaisen kirkon ja myöhäisempien aikojen dokumenttien avulla tehtyyn teologiseen lähdeanalyysiin. Osallistujat pääsevät tutustumaan muun muassa siihen, mitä kaikkea diakonit tekivät ja minkälaista hoivaamista heidän tehtäviinsä kuului, jos kuului. Luvassa on siis mielenkiintoinen mahdollisuus laajentaa ymmärrystä diakonien työtehtävien historiallisista lähtökohdista.
Esitelmistä vastaavat suomalaiset ja kansainväliset tutkijat, muiden muassa professorit Bart J. Koet Tilburgin (Hollanti), Sven-Erik Brodd Uppsalan (Ruotsi) ja Nicu Dumitraşcu Oradean (Romania) yliopistosta.

Tarkemman ohjelmarungon löydät täältä: https://wiki.uef.fi/display/~araunio@uef.fi/Seminar+2015+on+DIAKONIA

Luennot järjestetään Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella, tarkemmin Teologian osaston auditoriossa AT100. Luennot, lounaat ja iltapäiväkahvit sekä iltaohjelma maksavat 50 € 15.9.2015 asti, minkä jälkeen maksu on 60 €. Iltaohjelman 22.9. maksu erikseen on 15 €.
Opiskelijoille luennot ovat ilmaisia mutta rekisteröityminen on suotavaa. Ilmoittautumislinkki: https://www.lyyti.fi/group/seminarondiakonia2015

 
5 Muita tulevia tapahtumia

5.1 Sosiaalipolitiikan päivät 2015

Milloin: To-pe 22.–23.10.2015
Missä: Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33
Keille: Sosiaalipolitiikan ammattilaisille ja asiantuntijoille, opiskelijoille ja muille kiinnostuneille. Päivät ovat maksuttomat Sosiaalipoliittisen yhdistyksen jäsenille ja perustutkinto-opiskelijoille, muille hinta on100 €.
Mitä: Sosiaalipolitiikan päivät järjestetään tänä vuonna teemalla “Sosiaalipolitiikka ja eriarvoisuus globaalissa maailmassa – Social policy and inequalities in a changing global world”. Eriarvoisuutta tarkastellaan globaalina ja lokaalina ilmiönä sen syistä, ylläpitävistä mekanismeista ja seurauksista käsin. Aiheeseen johdattelevat monet suomalaiset ja kansainväliset tutkijat.

5.2 THL:n syksyn tapahtumia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjestää mittavan määrän erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia tänäkin syksynä. Pääset selaamaan THL:n tapahtumakalenteria osoitteessa https://tapahtumakalenteri.thl.fi/web/thl
Tässä pari poimintaa:

Mitä: Rahapelaaminen, politiikka ja sosiaaliset ongelmat -kansainvälinen, maksuton tutkimuskonferenssi
Milloin: To 22.9.2015 klo 9–15.30
Missä: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Mannerheimintie 166, J-rakennus, salit 1–3, Helsinki
Keille: Asiantuntijoille, ammattilaisille, tutkijoille, opiskelijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille
Lisää: https://tapahtumakalenteri.thl.fi/tapahtuma/1362222

Mitä: Saattohoito iäkkään pitkäaikaishoidossa -seminaari. Keskustellaan muun muassa siitä, mitä on hyvä saattohoito ja mitä kunnissa on tehty saattohoidon laadun parantamiseksi. Maksuton tilaisuus.
Milloin: To 1.10.2015 klo 9–16.
Missä: Finlandiatalo, Mannerheimintie 13e, 00100 Helsinki
Keille: Suunnattu erityisesti hoitotyöntekijöille, terapeuteille ja sosiaali- ja terveydenhuollon johtajille
Lisää: https://tapahtumakalenteri.thl.fi/tapahtuma/1369685

5.3 Diak: Ihmiset valtioiden, yhteisöjen ja palvelujärjestelmien rajoilla – tarinoita maailmalta -seminaari

Mitä: Seminaarissa pohditaan palvelujärjestelmien oikeudenmukaisuutta paikallisena ja globaalina kysymyksenä. Kenellä on oikeus yhteiskunnan tarjoamiin palvelujärjestelmiin? Kuinka kansainvälisten kriisien ja väestöryhmien jakautuessa turvataan mahdollisimman tasavertaiset palvelujärjestelmät eri väestöryhmien edustajille ketään marginalisoimatta? Kantaa ovat ottamassa muiden muassa VTT Johanna Hurtig ja VTT Marja Katisko sekä Diakin alumnit Lawin Khalil (Bachelor of Social Services) ja Maria Soini (Sairaanhoitaja, YAMK).
Milloin: To 24.9.2015 klo 12.30–16.
Missä: Diakonia-ammattikorkeakoulu, Sturenkatu 2, Helsinki
Keille: Suunnattu erityisesti hoitotyöntekijöille, terapeuteille ja sosiaali- ja terveydenhuollon johtajille
Lisää: https://tapahtumakalenteri.thl.fi/web/thl/tulevat/-/tapahtumalistaus/view/1369685

5.4 ReDin konferenssi Helsingissä, syyskuu 2016

Ensi vuonna Helsingissä 14.–17.9. järjestettävän kansainvälisen diakonian konferenssin teemaksi on vahvistettu “Diaconia in dialogue – The challenge of diversifying contexts”; diakonia dialogissa. Tapahtumatiedot tarkentuvat ajallaan, tilannepäivitykset löytyvät ReDin verkkosivuilta: http://www.diaconiaresearch.org/home

 
6 Diakonian tutkimus -aikakauskirja 1/2015

Tuorein Diakonian tutkimus -aikakauskirja on postitettu aikaa sitten jäsenillemme ja on nyt vapaasti luettavissa myös verkossa.

Kuluvan vuoden ykkösnumeron artikkeleissa käsitellään sitä, mitä tutkimus paljastaa diakoniatyöntekijöiden työssä kokemasta kuormituksesta ja sitä, löytyykö nöyryydelle diakonin ominaisuutena vahvistusta varhaisen kirkon dokumenteista. Puheenvuorokirjoituksissa käsitellään diakonian virkaa. Nämä ja muut lukemiset löytyvät osoitteesta
http://dts.fi/files/2009/10/DT1_2015webK.pdf

_____________________________________________________________________________________
Palautetta, ideoita tai ehdotuksia DTS:lle? Olethan näitä varten yhteydessä suoraan hallituksen jäseneen. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta
http://dts.fi/yhteystiedot/

Ajankohtaisin tieto Diakonian tutkimuksen seuran toiminnasta löytyy osoitteesta http://www.dts.fi
Seuran Facebook-sivutkin kannattaa katsastaa ja keskusteluun osallistua: tervetuloa tykkäämään!
https://www.facebook.com/diakoniantutkimuksenseura

Syksyn tuoksua, värejä, voimaa juuri sinulle!

Leena Nygård, viestinviejä
(nygardleena@gmail.com)

This entry was posted in Ajankohtaista. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.